Αγαπημένα

Το θεατρικό έργο Νύχτες στη Ρώμη στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη

«ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ. Τενν Ουίλιαμς και Άννα Μανιάνι»

Στην Αθήνα για μία μόνο παράσταση, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη στις 6 Οκτωβρίου 2023, το καθηλωτικό έργο του Φράνκο Ντ’ Αλεσσάντρο.

Μετά από ένα κύκλο παραστάσεων που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στη Λευκωσία το έργο του Φράνκο Ντ’ Αλεσσάντρο Franco D’Alessandro ταξιδεύει στην Αθήνα όπου θα παρουσιαστεί για ένα μόνο βράδυ στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη στις 6 Οκτωβρίου 2023 στις 20.30.

Το έργο αναφέρεται στη θυελλώδη σχέση ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στη θεατρική και κινηματογραφική τέχνη: τον αμερικανό θεατρικό συγγραφέα Τενεσί Ουίλιαμς και την Ιταλίδα ηθοποιό Άννα Μανιάνι και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Δωδώνη Εκδόσεις Δωδώνη – Ekdoseis Dodoni

Συντελεστές: Μετάφραση: Χλόη Βερίτη Chloe Veriti. Ερμηνεύουν: Φάνη Πέτσα, Δημήτρης Κωνσταντινίδης. Σχεδιασμός φωτισμού: Σάββας Προδρόμου. Βοηθός σκηνοθέτη: Μόνικα Μακρυγιάννη. Επιμέλεια Ιταλικών διαλόγων: Λουτσία Γκράσσο. Σκηνοθεσία: Άγις Παίκος Agis Paikos

Γράφει ο σκηνοθέτης της παράστασης (και καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολυχώρου ΕΣΤΙΑ) Άγις Παίκος στον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης:

 «Είκοσι περίπου χρόνια πριν, είχα διαβάσει ένα άρθρο σε κάποιο ξένο περιοδικό για ένα θεατρικό έργο που παιζόταν στο Μπροντγουαίη με θέμα τη σχέση δυο ανθρώπων που σφράγισαν τη θεατρική και κινηματογραφική τέχνη του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Τα έργο του Φράνκο Ντ’ Αλεσσάντρο «Νύχτες στη Ρώμη» αναφερόταν στη θυελλώδη σχέση του Τενεσί Ουίλλιαμς και της Άννας Μανιάνι και μου κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον. Έκανα μια πρώτη έρευνα στο διαδίκτυο, ψάχνοντας το κείμενο αλλά δεν βρήκα κάτι σχετικό.  Ζήτησα από φίλους στη Νέα Υόρκη να ψάξουν στα πιο γνωστά βιβλιοπωλεία της πόλης αλλά, δυστυχώς, ούτε αυτή η προσπάθεια έδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάποια χρόνια αργότερα παρακολούθησα μια σειρά σεμιναρίων που είχε διοργανώσει ο φίλος Χάρης Μαυρομιχάλης με ομιλήτρια τη χαρισματική ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό Ολυμπία Δουκάκη (1931-2021). Σε κάποια από τις πολλές περί θεάτρου και κινηματογράφου συζητήσεις μαζί της αναφέρθηκε το έργο αυτό καθώς και το όνομα του συγγραφέα ο οποίος -όπως διαπίστωσα- ήταν φίλος και συνεργάτης της. ‘Έγινε μια πρώτη διαδικτυακή επαφή μαζί του και διαπιστώνοντας πως είχαμε κοινούς φίλους και κοινές αναφορές φτάσαμε σε μια συμφωνία: να μεταφραστεί το έργο στα ελληνικά και να παιχτεί για πρώτη φορά στην ελληνική επικράτεια στον θεατρικό χώρο που δημιούργησα με πολύ κόπο και πολύ μεράκι: τον Πολυχώρο ΕΣΤΙΑ, στη Λευκωσία. Με συγκινεί το ότι φτάσαμε ως εδώ με τον Φράνκο Ντ’ Αλεσσάντρο, έναν ευαίσθητο, ταλαντούχο συγγραφέα με ακαδημαϊκό υπόβαθρο και γνώση της ανθρώπινης φύσης.  Το έργο του «Νύχτες στη Ρώμη: Τενν και Άννα» δεν είναι απλά ένα έργο που καταγράφει την περίπλοκη σχέση ενός δημιουργού με μια καλλιτέχνιδα που παίρνει τη θέση της Ομηρικής μούσας στη ζωή του αλλά είναι ένα έργο που κάνει μια βαθιά τομή στην ακόμη πιο περίπλοκη φύση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και τη συναρπαστική κλίμακα των αποχρώσεών της».

Προλογίζοντας την ελληνική έκδοση ο ίδιος ο συγγραφέας σημειώνει:

 «Έγραψα το έργο αυτό με σκοπό να φωτίσω δυο από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Θέλησα να ανάψω έναν σπινθήρα για τη νέα γενιά για να μελετήσει τα έργα του Τενεσί Ουίλιαμς και τις ταινίες της Άννα Μανιάνι. Και αν, όπως είπε κάποτε ο Τενεσί «ένα έργο θα πρέπει να είναι τα δίχτυα που στήνεις για να παγιδέψεις την αλήθεια της ανθρώπινης ύπαρξης», ελπίζω να έχω δημιουργήσει ένα έργο που έχει παγιδέψει μια τέτοια αλήθεια, που να αφυπνίζει το μυαλό σας και να κατακτά την καρδιά σας».

Ας σημειωθεί  ότι φέτος συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από τον θάνατο του Ουίλιαμς (25/2/83) και πενήντα από τον θάνατο της Μανιάνι (26/9/73).

Facebook
Twitter
LinkedIn