Αγαπημένα

συνέντευξη με τη Μιχαέλα Αντωνίου | Θεατρογραφίες τεύχος 28

φωτογραφία από την παράσταση Μαθήματα Οικιακής Οικονομίας της Μιχαέλας Αντωνίου

Η Μαριέττα Λούβαρη με αφορμή την παράσταση Μαθήματα Οικιακής Οικονομίας πήρε συνέντευξη από τη Μιχαέλα Αντωνίου.

Πώς γίνεται να συνομιλούν το μανιφέστο της Γαλλίδας συγγραφέως, στοχάστριας και φεμινίστριας του 18ου αιώνα, Olympe de Gouges[i] και ο Οδηγός Μαγειρικής του Νικολάου Τσελεμεντέ με τις ιστορίες τριών γυναικών διαφορετικών γενεών που ζουν στην ελληνική πραγματικότητα του 20ου αιώνα; Την απάντηση  δίνει με την ποιητική σκηνική της γλώσσα η  Μιχαέλα Αντωνίου σε ένα λιτά διαμορφωμένο χώρο του θεάτρου Vault. Γύρω από την εικαστική εγκατάσταση της Μαρίας Κονομή, σημείο αφετηρίας και αναφοράς, περιστρέφονται γυναικείες φιγούρες που αναμετρώνται άλλοτε με τα σκοτεινά κι άλλοτε με τα φωτεινά γνωρίσματα της ύπαρξης: Γυναίκα – Κόρη – Μάνα – Σύζυγος – Πολίτης – Αγωνίστρια.

Η παράσταση Μαθήματα Οικιακής Οικονομίας μετείχε της ελληνικής εκπροσώπησης  στη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας και Παραστατικών τεχνών Prague Quadrennial 2023 που διεξήχθη στην Πράγα.


[i] Η Marie Gouze (1748-1793) γεννήθηκε στο Montauban, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη στη Νοτιοδυτική Γαλλία. Αν και στερήθηκε μόρφωσης, καταφέρνει  να ξεχωρίσει μέσα από τη γραφή της και τον πολιτικό, στρατευμένο λόγο της. Η αλλαγή του ονόματός της σε Olympe (Ολύμπια) de Gouges συγκροτεί τη νέα της ταυτότητα, μακριά από την πατριαρχία και τις κοινωνικές συμβάσεις. Δηλώνει υπέρμαχος της ελεύθερης επιλογής και τολμάει να παλέψει για τη χειραφέτηση των γυναικών και την υπεράσπιση της ισότητας των φύλων. Συμμετέχει με ενεργό τρόπο στις ιδεολογικές ζυμώσεις που θα οδηγήσουν στη Γαλλική Επανάσταση. Το 1791, γράφει τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων της γυναίκας και της πολίτισσας, ένα κείμενο που υποστηρίζει ανοικτά τη συμμετοχή των γυναικών στο δημόσιο και πολιτικό βίο. Δύο χρόνια αργότερα, συλλαμβάνεται για τις τολμηρές ιδέες της και οδηγείται στη λαιμητόμο.

H συνένετυξη δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Θεατρογραφίες
Η Μαριέττα Λούβαρη είναι φιλόλογος, MA ΕΚΠΑ

photo credit: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Facebook
Twitter
LinkedIn