Αγαπημένα

Rasmussen Nagel Iben

640px-Missing_avatar.svg

Η Iben Nagel Rasmussen είναι ηθοποιός, σκηνοθέτρια, δασκάλα και συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1945 στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Είναι η πρώτη ηθοποιός που εντάχθηκε στο Θέατρο Odin μετά την άφιξή της στο Holstebro το 1966. Το 1981 ίδρυσε, παράλληλα με τη δουλειά της στο Θέατρο Odin, την ομάδα Farfa με ηθοποιούς από διάφορες χώρες. Η Farfa δημιούργησε ένα πρόγραμμα προσωπικής προπόνησης και πραγματοποίησε αρκετές παραστάσεις. Από το 1989 είναι επικεφαλής του The Bridge of Winds, ενός ετήσιου επαναλαμβανόμενου προγράμματος με ηθοποιούς από τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη που μοιράζονται την καλλιτεχνική τους εμπειρία και δημιουργούν παραστάσεις.
Από το 1999 είναι επικεφαλής του New Winds, μιας ομάδας νέων ηθοποιών που δουλεύουν με τις ίδιες αρχές.
Το 1986 η Iben Nagel Rasmussen βραβεύτηκε ως η Καλύτερη Ηθοποιός στο BITEF Festival, στο Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας και το 1991 με το Håbets Pris (το Βραβείο Ελπίδας) στη Δανία.
Οι επαγγελματικές της εμπειρίες παρουσιάζονται στην ταινία The Actor’s Way που επιμελήθηκε ο Erik Exe Christoffersen και στο βίντεο ντοκιμαντέρ The Transparent Body που επιμελήθηκε ο Claudio Coloberti. 
Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία:
Breve til en veninde (Gyldendal, Denmark 2011), Den blinde hest (Italian transl. Il cavallo cieco, Bulzoni 2006), Den fjerde dør (The Forth Door, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, Denmark 2012) και Book of the Winds (Odin Teatrets Forlag, Denmark 2019) μαζί με τον φωτογράφο Francesco Galli, καθώς και αρκετά άρθρα σε περιοδικά όπως στο Teatro e Storia και στο The Open Page.
Είναι συγγραφέας, σκηνοθέτρια και ηθοποιός της παράστασης Ester’s Book (2005), Halfdansk Rapsodi (2017), και είναι η μόνη ηθοποιός της ταινίας Dressed in White, σε σκηνοθεσία Torgeir Wethal.

Βιβλία