Αγαπημένα

Ζαρύ Αλφρέντ (Jarry Alfred)

Portrait of Alfred Jarry (1873-1907), 1897 (oil on canvas)

Ο Alfred Jarry γεννήθηκε στο Λαβάλ της δυτικής Γαλλίας στις 8 Σεπτεμβρίου 1873. Έγραψε ποιήματα, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα. Παράλληλα ασχολήθηκε με το σκίτσο και τη χαρακτική.
Το 1879 η μητέρα του με τα δυο της παιδία μετακόμισε στο Σαιν Μπριέ, όπου έζησαν μέχρι το τέλος της σχολικής ζωής των παιδιών. Το 1888 η κυρία Ζαρύ εγκαθίσταται με τα δυο παιδιά της στη Ρεν, όπου τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς ο νεαρός Αλφρέντ γράφεται στο Λύκειο της πόλης στο τμήμα της ρητορικής.
Το 1892-93 είναι μαθητής του Ανρί Μπερξόν και συμμαθητής του Λεόν-Πoλ Φαργκ. Αποτυχαίνει τρεις φορές να εισαχθεί στην École normale supérieur και από το 1893 και μετά ασχολείται με τη σύνταξη λογοτεχνικών περιοδικών. Την ίδια εποχή αρρωσταίνει σοβαρά. Τον περιποιείται η μητέρα του, η οποία λίγο αργότερα πεθαίνει. Το 1895 πέθανε και ο πατέρας του, ο οποίος του άφησε μια περιουσία.
Ένα κείμενο που έγραψε στο σχολείο μαζί με τους συμμαθητές του, θα αποτελέσει τη βάση για το έργο του Βασιλιάς Υμπύ. Τον Βασιλιά Υμπύ (1896), διαδέχτηκε ο Υμπύ Αλυσοδεμένος (1900), ο Υμπύ στον λόφο (1906) και ο Υμπύ κερατάς που εκδόθηκε το 1944.
Το 1897 έχει ξοδέψει όλη του την κληρονομιά από τους γονείς του και του προσφέρει στέγη ένας συμπατριώτης του. Το 1903 αρχίζει τη συγγραφή του έργου του Έργα και γνώμες του δόκτορα Faustholl, του παταφυσικού. Ο Ζαρύ ήταν εκείνος που επινόησε τον όρο παταφυσική, μια παρωδία της σύγχρονης επιστήμης.
Θεωρείται πρόδρομος του σουρεαλισμού, του φουτουρισμού και επηρέασε πολλούς συγγραφείς του εικοστού αιώνα, όπως τον Ιονέσκο και άλλους.
Το 1907 κουρασμένος, άρρωστος και κυνηγημένος από τους δανειστές του, παρά την οικονομική βοήθεια του Οκτάβ Μιρμπώ, άρχισε να πηγαινοέρχεται από το Παρίσι στη γενέτειρά του, αλλά έξι μήνες αργότερα πέθανε σε νοσοκομείο του Παρισιού την 1η Νοεμβρίου του ίδιου έτους από φυματιώδη μηνιγγίτιδα. Τάφηκε από τους φίλους του στο νεκροταφείο Μπανιέ στο Παρίσι.

Βιβλία