Αγαπημένα

Πάτσης Γιάννης

640px-Missing_avatar.svg

Ο Γιάννης Πάτσης γεννήθηκε στα Λαγκάδια Αρκαδίας το 1937 και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, δημοσιογραφία και τηλεπικοινωνίες.
Μιλά: γερμανικά και αγγλικά. Τα πρώτα του γραφτά ήταν πρόζα. Διηγήματά του δημοσιεύτηκαν σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά. Διακρίθηκε σε δυο λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Θέατρο άρχισε να γράφει το 1969 και κράτησε τα έργα του αρκετά χρόνια στο συρτάρι. Πρώτη παρουσίαση: Εθνικό Ραδιόφωνο, το έργο "Σκύλος" που προκάλεσε αίσθηση. Έργα του παρουσιάστηκαν, στη συνέχεια, από μικρές πρωτοποριακές ομάδες και το ραδιόφωνο.
Τα δράματα "Σκύλος" και "Ζηνοβία" κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Δωδώνη. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη "Ανθολογία Γερμανικού Διηγήματος" και το θεατρικό του έργο "Αχιλλέας ΙΙ" από τις εκδόσεις Χάρη Πάτση.
Από το Κρατικό Θέατρο Αγίας Πετρούπολης Κομμισατσέφσκαγια, παρουσίασε στα ρωσικά το έργο του "Αχιλλέας ΙΙ" με μεγάλη απήχηση στον αθηναϊκό και ρωσικό Τύπο, TV Anten και Αγίας Πετρούπολης. Έχει επίσης γράψει το σενάριο "Η κληρονομιά του Ωνάση", ταινία ελληνορωσικής συμπαραγωγής.
Από το 1989 είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων. 
Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, γερμανικά, ρώσικα, κροατικά και αραβικά. Για τη συγγραφική του προσφορά έχουν γραφτεί ευμενείς κριτικές σε διάφορα έντυπα. Ο ίδιος και το έργο του, έχουν παρουσιαστεί από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Το 1995 του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση από την Ε.Ε.Θ.Σ. για τη συμβολή του στην προβολή της ελληνικής δραματουργίας στο εξωτερικό.

Βιβλία