Αγαπημένα

Παναγόπουλος Μάνος

640px-Missing_avatar.svg

Ο Μάνος Παναγόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Στα εφηβικά του χρόνια άρχισε να γράφει θεατρικά έργα, πολλά από τα οποία ανέβηκαν απ' τη σκηνή του θεάτρου του Κέντρου Νεότητος του Δήμου Αθηναίων, σε διάφορα θέατρα της Αθήνας, όπως "Τα παιδιά της Κατοχής" " Το Πυκνάμπελι", "Θα γελάσουμε το βράδυ", "Λίγη ώρα πριν από την έξοδο του Μεσολογγίου" που βραβεύτηκε με δίπλωμα από το Δήμο Αθηναίων, " Μην κλαις παιδί μου", "Υπηρέτης πολυτελείας", "Τα ταμπούρια του 1821" κ.ά. 
Κυκλοφόρησαν 3 ποιητικά του βιβλία, " Τω καιρώ ετούτω", Β' έκδοση από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, " Η μάνα της γης " και " Το μύρο των πράξεων ", τα οποία μελοποιήθηκαν. " Η μάνα της γης " κυκλοφόρησε σε δίσκο και παρουσιάστηκε σε συναυλίες και φεστιβάλ. Ποίησή του έχει μεταφραστεί στα γερμανικά από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ Ισιδώρα Ρόζενταλ-Καμαρινέα και δημοσιεύτηκε στο "Hellenika". 

Θεατρικά έργα:
"Πατέρα… καλέ μου… πατέρα…"
Παρουσιάστηκε στην τηλεόραση, στο Θέατρο της Δευτέρας, από το κανάλι των εξωτερικών μεταδόσεων και από την τηλεόραση της Κύπρου (ΡΙΚ). Ανέβηκε σε πολλές σκηνές στην Ελλάδα, από το θέατρο Θέσπις, από τη Θεατρική σκηνή Καρδίτσας για δύο περιόδους, από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, σε πολλά θέατρα της Κύπρου για σειρά ετών, κυρίως από το Θέατρο Πράξις της Ε.Θ.Α.Λ. που το ανέβασαν και στην Αγγλία ( Θέατρο Τέχνης του Λονδίνου). Μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις Δωδώνη, μαζί με το θεατρικό έργο, "Καφενείον "Οι Κουβέντες"" που μεταδόθηκε από το δεύτερο πρόγραμμα της Ελληνικής ραδιοφωνίας, ανέβηκε στο θέατρο της Οδού Ερμού στην Αθήνα για δύο θεατρικές περιόδους και στο Λονδίνο για ορισμένες παραστάσεις από το θίασο Ε.Θ.Ο.Λ. (Ελληνικός Θεατρικός Όμιλος Λονδίνου). 
"…Και αυτοί οι άγνωστοι ήρωες… 23 Μαρτίου 1821"
Θεατρικό έργο που βραβεύτηκε με το τρίτο βραβείο το 2000, σε πανελλήνιο διαγωνισμό, με θέμα την επανάσταση της Καλαμάτας, 23 Μαρτίου 1821. Ανέβηκε στη σκηνή από την Επιχείρηση της Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας. Κυκλοφόρησε σε βιβλίο από το Δήμο Καλαμάτας. 
"Πρόκειται περί λάθος"
Παίχτηκε στην Κύπρο. Το ίδιο έργο απ' τον ίδιο θίασο ανέβηκε στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς στις Πολιτιστικές εκδηλώσεις της Φιλαρμονικής του Δήμου Χαλανδρίου σε μια ειδική βραδιά τιμώντας και βραβεύοντας το συγγραφέα.

Στο ραδιόφωνο: Έχει γράψει πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές.
Τα παιδικά έργα:
1985: Κυνηγώντας τον ήλιο (σε συνέχειες).
1986: Ο Φεγγαρένιος (σε συνέχειες).

Έργα του: "Η δίκη των τρελλών", "Η ζωή πεθαίνει στα παιδικά χρόνια, "Η Ιοκάστη δεν έκλαψε ποτέ", "Τα παιδιά της Μήδειας ακόμα ονειρεύονται", κ.ά.

Βιβλία