Αγαπημένα

Λαζάνης Αλέξανδρος Γ.

640px-Missing_avatar.svg

Ο Αλέξανδρος Γ. Λαζάνης γεννήθηκε στο χωριό  Πλέσσια των Κατσανοχωρίων  Ιωαννίνων στις 18 Ιουνίου του 1917. Παντρεύτηκε την Αγγελική Κολοκούρη και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Απεβίωσε στις 17 Μαρτίου 1988. Πολέμησε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-41 και στην Εθνική Αντίσταση (1943-45). Σπούδασε στο Διδασκαλείο Ιωαννίνων και υπηρέτησε σαν δάσκαλος σε πολλά μέρη. Συνδικαλιστής, αιρετός εκπρόσωπος του κλάδου των δασκάλων στη Διδασκαλική Ομοσπονδία για πολλά χρόνια, διευθυντής της Καπλανείου Σχολής Ιωαννίνων και  αναπληρωτής επιθεωρητής. Ιδρυτής και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλέσσιας, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Κατσάνων Ιωαννίνων και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών.

Δημοσίευσε εκατοντάδες άρθρα και κριτικές στον γιαννιώτικο τύπο και σε τακτικές μηνιαίες δημοσιεύσεις του περιοδικού Ηπειρωτική Εστία· παρουσίασε τα έργα του: Τοπωνύμια Κατσανοχωρίων, Λαογραφικά Κατσανοχωρίων Ηπείρου, Οι προλήψεις και οι δεισιδαιμονίες στα Κατσανοχώρια Ιωαννίνων, Τα παλιά παραδοσιακά παιχνίδια των Κατσανοχωρίων Ιωαννίνων. Συνέγραψε πάνω από είκοσι εργασίες με θέματα λαογραφικά.

Συνεργάστηκε με την έδρα της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το δεύτερο βραβείο για την εργασία: Το δημώδες γλωσσικό υλικό του χωριού μου Πλαίσια – Κατσανοχωρίων Ιωαννίνων.

Εκδόθηκαν μέχρι σήμερα τα παρακάτω έργα του:

Αναδρομές  ήτοι  κατσάνικες ιστορίες (1978),  ιδιωτική έκδοση

Τα πασχαλινά πλαισίτικα τραγούδια (1980), έκδοση Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαίσιας

Τα έθιμα των Κατσανοχωρίων (Ιωαννίνων) στο εορτολόγιο όλου του χρόνου (1983), έκδοση Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαίσιας

Τα παραδοσιακά παιδικά παιγνίδια των Κατσανοχωρίων Ιωαννίνων (1984), ιδιωτική έκδοση (Ανάτυπο από τη δημοσίευσή τους στο περιοδικό Ηπειρωτική Εστία)

Καστρίτσα Ιωαννίνων – Λαογραφικά Σύμμικτα (1987), ιδιωτική έκδοση

Ιστορικά του χωριού μου Πλαίσια ήτοι ιστορικά ερεθίσματα (1995), ιδιωτική έκδοση

Πλαισίτες ήτοι όμορφα σκίτσα με παλιούς Πλαισίτες (2003), εκδόσεις Δωδώνη/Βερενίκη

Αναπολήσεις ήτοι εθιμογραφικά ενθυμήματα από τα Κατσανοχώρια Ιωαννίνων (2004), εκδόσεις Δωδώνη/Βερενίκη

Μια όψη κοινωνικής ζωής στα Κατσανοχώρια Ιωαννίνων επί τουρκοκρατίας όπως φαίνεται από σωζόμενα χειρόγραφα (2004), εκδόσεις Δωδώνη/Βερενίκη

Κατσάνικα ανέκδοτα (2004), εκδόσεις Δωδώνη/Βερενίκη

Αναμνήσεις από το μέτωπο του 1940 και της Κατοχής (2007), εκδόσεις Δωδώνη

Τα κατσάνικα δημοτικά τραγούδια (2012),  εκδόσεις Δωδώνη

Βιβλία