Αγαπημένα

Κοσμάς Νίκος Β.

640px-Missing_avatar.svg

Ο Νίκος Β. Κοσμάς γεννήθηκε στο Μιχαλίτσι Ιωαννίνων το 1920. Τελείωσε το γυμνάσιο Ζωσιμαία Σχολή και τη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων. Μαθητής δημοσίευσε ποιήματα και φιλολογικές συνεργασίες στο γιαννιώτικο τύπο.Από μαθητής στο Γυμνάσιο προσχώρησε στο προοδευτικό κίνημα. Ελαβε μέρος στη μεγάλη μαθητική απεργία της Ζωσιμαίας Σχολής το Μάρτη του 1936. Στην Κατοχή πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση.
Υπηρέτησε δάσκαλος στη Θεσσαλονίκη, στη Χίο, στον Πειραιά και στην Αθήνα. Η αγάπη του για το λαό, απ’ τον οποίο προέρχεται, τον έσπρωξε στη μελέτη του λαϊκού βίου.
Τα βιβλία λαογραφικά, ιστορικά, γλωσσικά και λογοτεχνικά που εξέδωσαν διάφοροι εκδοτικοί οίκοι ανέρχονται στον αριθμό 25. Οχτώ από το χώρο της Ηπείρου, εννιά από το χώρο της Μακεδονίας και εννιά μελέτες του είναι δημοσιευμένες σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά.
Για την επίδοσή του αυτή βραβεύτηκε το 1983 από την Ακαδημία Αθηνών. Ήταν μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Βιβλία