Αγαπημένα

Έλστερ Γιόχαν Ντάνιελ (Elster Johann Daniel)

640px-Missing_avatar.svg

Ο Johann Daniel Elster γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1796 στο Benshausen της Πρωσίας και πέθανε στις 19 Δεκεμβρίου 1857 στο Wettingen (Καντόνι Aargau) της Ελβετίας.
Από μικρός έδειχνε κλίση για τη μουσική και ο πατέρας του τον ώθησε από νωρίς να μάθει πιάνο, όργανο και βιολί. Η οικογένειά του όμως τον προόριζε για κληρικό κι έτσι πήγε αρχικά στο γυμνάσιο και το 1816 στο πανεπιστήμιο της Λειψίας. Εκεί τραυματίστηκε σε μια μονομαχία και στη συνέχεια άλλαξε τη θεολογία με την ιατρική. Τύπος ανήσυχος και εριστικός βρέθηκε στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Λεγεώνα των Ξένων και το 1821 ξαναγύρισε στην πατρίδα του για να συνεχίσει τις σπουδές του στην ιατρική. Ύστερα από νέες περιπέτειες, αναγκάστηκε να ξαναφύγει για τη Μασσαλία και από εκεί για την Ελλάδα, όπου κατατάχθηκε ως ιατρός με το βαθμό του ταγματάρχη στο Τάγμα των Φιλελλήνων που είχε ιδρύσει ο φιλέλληνας Στρατηγός Karl Graf νοη Normann στην Κόρινθο. Παρακολούθησε την πορεία του Τάγματος από την Κόρινθο στην Πάτρα, το Αίγιο, το Μεσολόγγι μέχρι τη μάχη του Πέτα, που υπήρξε και το οδυνηρό τέλος του Τάγματος.
Στο Κομπότι ίδρυσε στρατιωτικό νοσοκομείο για τις ανάγκες του εκστρατευτικού σώματος. Το νοσοκομείο αυτό τελειοποίησε και επέκτεινε αργότερα ο ελβετός Mayer, που τον προμήθευε με φάρμακα.
Μετά το θάνατο του Normann το 1823, ύστερα από αρκετούς σταθμούς και περιπέτειες πάλι, επέστρεψε στην Ευρώπη. Μετά το θάνατο της πρώτης του γυναίκας, παντρεύτηκε για δεύτερη φορά και εγκαταστάθηκε οριστικά κοντά στο Baden της Ελβετίας, όπου ασχολήθηκε πλέον επαγγελματικά με τη μουσική μέχρι το θάνατό του.

Βιβλία