Αγαπημένα

Συμμετοχικό θέατρο-μαθήματα δημοκρατίας σε δύο παραστάσεις για παιδιά. Κριτική παρουσίαση και αναγνωστικές προτάσεις από την Ελευθερία Ράπτου

παιδικό θέατρο αδέσποτα κριτική παράστασης και παρουσίαση βιβλίου

Στο θέατρο Σταθμός η ομάδα Hippo Theatre Group παρουσιάζει την παράσταση Αδέσποτα. Το πρωτότυπο θεατρικό κείμενο των Φώτη Δούσου, Αλέξανδρου Ράπτη και Καλλιόπης Φύκαρη, ζωντανεύει στη σκηνή πάντα σε σκηνοθεσία των Ράπτη και Δούσου.

Σε μια πόλη που ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν ως στόχο τις βραβεύσεις και τις εκδηλώσεις αριστείας, δύο αδέσποτα, ο Λάκης ο σκύλος και η Ντολόρες η γάτα, θα αποδείξουν ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις ισχύουν για όλους και ότι μόνο μια πόλη με δημοκρατική διοίκηση μπορεί να ωφελήσει όλους τους κατοίκους, ανθρώπους και ζώα. Το δραματικό κείμενο είναι προσεκτικά δουλεμένο. Διάλογοι με ρυθμό, μουσικά μέρη, συγκινησιακές εναλλαγές, κίνηση, ανατροπές και λύση είναι στις σωστές αναλογίες. Η παράσταση ακολουθεί το κείμενο, ωστόσο πάει ένα βήμα παραπέρα. Η δημοκρατική λειτουργία, η φιλοζωία, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι φιλοδοξίες, αλλά και η φιλία, η συνεργασία, η σπουδαιότητα του κοινού καλού διαβιβάζονται από τη σκηνή στην πλατεία με τη βοήθεια της πρωτότυπης σωματικής μεθόδου kinemo.

Οι δύο ηθοποιοί κινούνται ακατάπαυστα, με σωματική πειθαρχία και πλαστικότητα, συγχρόνως μιλούν με σωστές αναπνοές και σωστούς τονισμούς, τραγουδούν και εμψυχώνουν το κοινό.

Η Βέρα Κατσιμπάρου και η Κυριακή Λεγάκη Κριμιτζά είναι το δίδυμο επί σκηνής που αναλαμβάνει την παράσταση όλων των ρόλων. Οι δύο ηθοποιοί κινούνται ακατάπαυστα, με σωματική πειθαρχία και πλαστικότητα, συγχρόνως μιλούν με σωστές αναπνοές και σωστούς τονισμούς, τραγουδούν και εμψυχώνουν το κοινό. Τα μουσικά ιντερμέδια γεφυρώνουν τις εναλλαγές της υπόθεσης. Η σκηνή είναι σχεδόν γυμνή. Το κέντρο βάρους της παράστασης είναι διαμοιρασμένο σε δύο πόλους, χωρίς διαμεσολαβήσεις: οι δύο ηθοποιοί και το κοινό. Στην ουσία η παράσταση εκκινεί από το κείμενο, εξελίσσεται στη σκηνή και σταδιακά περιλαμβάνει τους θεατές, ως μέρος του θεατρικού γεγονότος.

Το στοίχημα είναι ριψοκίνδυνο. Η παράσταση έχει στηθεί ώστε η διάδραση με το κοινό να αποτελεί βασικό άξονα για την πραγματοποίησή της. Η οπτική ενός συμμετοχικού, δημοκρατικού θεάτρου όπου ηθοποιοί και θεατές διαπλέκονται στην θεατρική δοκιμασία ηγεμονεύει στα Αδέσποτα. Το δύσκολο στοίχημα φαίνεται ότι κερδίζεται καθώς οι θεατές συντονίζονται απολύτως με τις σκηνοθετικές οδηγίες και τις παραστασιακές μεθόδους που ακολουθούν οι ηθοποιοί. Τα σκηνικά όρια γκρεμίζονται και η δράση ρέπει προς την συνθήκη ενός immersive δρώμενου.

Οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται η παράσταση είναι από 5 ως 12 ετών, αν και η πράξη δείχνει ότι ανώτατο ηλικιακό όριο δεν υπάρχει, καθώς μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν με το ίδιο πάθος στα δρώμενα.

…και το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η παράσταση

Με τα Αδέσποτα οι συγγραφείς τους (Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης και Καλλιόπη Φύκαρη) προσφέρουν ένα θεατρικό έργο που μπορεί να διαβαστεί και σαν μικρό μυθιστόρημα. Η γραφή είναι φιλική για τα παιδιά, και γλωσσικά προσεγμένη. Τα δραματικά μέρη εναλλάσσονται με τα τραγούδια που ακούγονται στην παράσταση.

Οι εικόνες του Βασίλη Σελιμά εμπλουτίζουν διακριτικά το κείμενο. Πέρα όμως από το κείμενο, η ενότητα με το θεατροπαιδαγωγικό υλικό που ακολουθεί, δείχνει πόσο μελετημένη είναι η προσέγγιση της ομάδας στο θέμα που εξετάζει. Το υλικό για αναστοχασμό μέσα από το θεατρικό παιχνίδι είναι πρωτότυπο, περιλαμβάνει ασκήσεις κίνησης, λόγου, γραφής και δραματοποίησης αποδεικνύοντας τόσο τη θεατρολογική γνώση, όσο και τη γνώση επί του υποκριτικού πεδίου.

Το βιβλίο έχει σαφή προσανατολισμό στα επίδικα της θεατρικής αγωγής αλλά και της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής για το δημοτικό και συστήνεται ως μια από τις επιλογές για σύνθετες σχολικές δραστηριότητες.

Τα Αδέσποτα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Δωδώνη. Η έκδοση συνοδεύεται με πρωτότυπο θεατροπαιδαγωγικό υλικό.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου και ολόκληρο το άρθρο της BookPress μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Facebook
X
LinkedIn