Αγαπημένα

Πιερ Πιζάνο: «Η επικοινωνία είναι ένα θαύμα που συμβαίνει καθημερινά»

Συνέντευξη στη Γεωργία Χάρδα 
fractal 4/4/2023

Γράψατε το βιβλίο σας «Για το καλό σου» μ’ ένα προσωπικό ύφος. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης σας;
Γράφω πράγματα που είναι σημαντικά για μένα. Σε αυτή την περίπτωση, αναρωτήθηκα: ποιο είναι το πιο επίμονο ζήτημα αυτή τη στιγμή; Είπα στον εαυτό μου ότι έπρεπε να μιλήσω για τις σχέσεις. Και οι σχέσεις μέσα σε μια οικογένεια είναι τόσο πολυσύνθετες και δυνατές. Σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να υπάρχουν δύο επίπεδα στο έργο: το επιφανειακό επίπεδο με καθημερινές συζητήσεις και ένα επίπεδο αληθινής, σκληρής ειλικρίνειας.

Το βιβλίο βασίζεται σε αυτοβιογραφικά γεγονότα;
Πάντα υπάρχει κάτι αυτοβιογραφικό που ξεπηδά μέσα στη γραφή.

Στο βιβλίο σας τα μέλη της οικογένειας δυσκολεύονται να εκφράσουν αυτό που πραγματικά νιώθουν. Θα καταφέρουμε ποτέ να εκφράσουμε όλα όσα νιώθουμε την κατάλληλη στιγμή ή θα είναι πάντα πολύ αργά;
Δεν νομίζω ότι είμαι ο κατάλληλος για να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση. Η επικοινωνία είναι δύσκολη. Το βιώνω στην καθημερινότητά μου αλλά και ως συγγραφέας και σκηνοθέτης. Κάθε σύμβολο μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Το να επικοινωνούμε με τρόπο που κάποιος άλλος μπορεί να μας καταλάβει, είναι ένα θαύμα που συμβαίνει καθημερινά.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σχέση της μητέρας με τους γιούς της;
Νομίζω ότι διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αλλά σε αυτή την περίπτωση ήθελα να απεικονίσω έναν δεσμό που χαλαρώνει και χαλαρώνει με τον καιρό, αλλά δεν μπορεί ποτέ να σπάσει. Ένας πολύ αβάσταχτος πόνος ανάμεικτος με αγάπη. Περιποίηση αναμεμειγμένη με ενοχές.

Πώς είναι σήμερα η οικογένεια και πόσο κοντά είναι αυτή που δημιουργήσατε στο βιβλίο σας;
Η οικογένεια είναι ένας διευρυμένος όρος που μπορεί να εμπεριέχει τα πάντα. Η οικογένεια πρέπει να είναι το μέρος όπου νιώθουμε σαν στο σπίτι μας. Μπορεί επίσης να αποτελείται από ένα άτομο ή ένα κουτάβι.

Υπάρχει καμία πιθανότητα να αποφύγουμε τα ίδια λάθη με τους γονείς μας ή είμαστε καταδικασμένοι να κληρονομήσουμε τη χειρότερη εκδοχή τους;
Νομίζω ότι σιγά σιγά προχωράμε μπροστά. Και με τον όρο σιγά σιγά εννοώ σε κλίμακα δυο χιλιετιών, μια μικρή βελτίωση.

Ποιοι είμαστε όταν ανοίγουμε τα φτερά μας και αποχωριζόμαστε την οικογένεια;
Ας ελπίσουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή της νέας ενήλικης ζωής μας.

«Στο τέλος υπάρχει πάντα αγάπη όταν είναι πολύ αργά» λέει ο μεγαλύτερος γιος .Τι μήνυμα θέλατε να στείλετε στον αναγνώστη με αυτή τη φράση;
Νομίζω ότι είναι κάτι που σχετίζεται με την ανθρώπινη φύση. Συντηρούμε το παρελθόν. Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι στο παρελθόν όλα ήταν καλύτερα. Και όταν ζούμε ευτυχισμένες στιγμές είναι πολύ δύσκολο να τις αντιληφθούμε εκείνη τη στιγμή. Μας λείπουν οι άνθρωποι που είναι εδώ για εμάς, όταν ξαφνικά εξαφανίζονται.

Στην αποχαιρετιστήρια σκηνή δίνετε διαφορετικά φινάλε. Ποιος ήταν ο στόχος σας;
Δεν είναι διαφορετικά φινάλε, είναι πιθανότητες. Αλλά δεν θα γίνουν πραγματικότητα.

Για ποιο λόγο δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν;
Είναι μια λίστα μετανοιών με πράγματα που δεν έγιναν ή δεν θα μπορούσαν να έχουν συμβεί. Μικρές χειρονομίες που θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει τα πράγματα, όχι πολύ, αλλά ίσως λιγάκι. Αλλά δεν είναι πραγματικό. Είναι μια αίσθηση νοσταλγίας και μετάνοιας που όλοι γνωρίζουμε καλά….

Έχετε κερδίσει ήδη ένα βραβείο για το βιβλίο σας. Αυτό πρέπει να είναι μεγάλη ικανοποίηση.
Ναι, τα βραβεία είναι κάτι που μπορούν πραγματικά να σε παρακινήσουν και να σου δώσουν κίνητρο να ξεκινήσεις μια παραγωγή.

Είστε συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η εξέλιξη του θεάτρου;
Με βάση την εμπειρία: ήταν πάντα εδώ και πάντα θα είναι. Κάτι θα αλλάξει. Αλλά όσο η αληθινή συνάντηση με έναν άλλο άνθρωπο δεν αναπαράγεται ρεαλιστικά, θα είναι πάντα εδώ.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Γράφω πολλά πράγματα. Νέα θεατρικά έργα, μια ταινία, ένα νέο μυθιστόρημα. Θα είμαι για λίγο στο γραφείο μπροστά στον υπολογιστή. Έρχονται και κάποιες νέες παραγωγές. Θα είναι διασκεδαστικό.

Pier Lorenzo Pisano γεννήθηκε το 1991 στη Νάπολη της Ιταλίας, είναι συγγραφέας και σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου. Αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Ιταλίας, ενώ πραγματοποίησε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με την ταινία Cosi in terra, η οποία έλαβε μέρος στο διαγωνιστικό μέρος του 71ου Φεστιβάλ των Καννών και επιλέχθηκε να συμμετάσχει σε περισσότερα από πενήντα διεθνή φεστιβάλ. Τα θεατρικά του έργα, βραβευμένα στους σημαντικότερους διαγωνισμούς θεατρικών έργων της Ιταλίας( Solinas Award, the Riccione-Tondelli Award, the Hystrio Award.), έχουν μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες και έχουν παρουσιαστεί στα μεγαλύτερα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Το 2020 εξέδωσε την πρώτη του νουβέλα με τίτλο «Il buio non fa paura».

Facebook
Twitter
LinkedIn